Jad pszczeli

Jad pszczeli (apitoksyna) – wydzielina gruczołu jadowego pszczoły robotnicy lub matki pszczelej. Jest to bezbarwna ciecz o gęstości 1,1313 g/cm³ i pH 5,0-5,5. Ma słaby charakterystyczny zapach. Jest mieszaniną wielu związków, między innymi są to:

  • aminy
histamina (0,1–1,5% s.m.)[1]
dopamina[1]
  • peptydy i białka nieenzymatyczne
melityna (50% s.m.)[1]
apamina[1] (2% s.m.)
minimina[1]
peptydy niszczące komórki tuczne[1]
  • enzymy
fosfolipazy[1] (12%)
hialuronidaza[1] (3%)

Jad pszczeli jest odporny na niską i wysoką temperaturę. Ogrzewanie w stanie ciekłym do temp. 100 °C, a także zamrażanie nie wpływa na zmianę właściwości toksycznych.

Każdy ze składników jadu pszczelego ma silne działanie farmakologiczne. Medycyna ludowa traktowała zawsze jad pszczeli jako naturalny i skuteczny środek leczniczy w różnych postaciach reumatyzmu.

Podczas żądlenia pszczoła wprowadza do ciała ofiary 50–140 μg jadu[2] (wg innych źródeł ok. 12 μg[3][4]), a jego ilość w gruczole jadowym wynosi ok. 300 μg[2]. Trzmiele podczas użądlenia wprowadzają 10–31 μg jadu (dla porównania, osy z rodzaju Vespula uwalniają 1,7–3,1 μg jadu)[2]. Od jednej pszczoły można uzyskać ok. 85 μg jadu[3][4]. Skład i ilość produkowanego jadu pszczelego zależy od wieku pszczoły (maksymalnie w 10–15 dniu życia).

Jad pszczeli zawiera także feromony alarmowe, które uwalniane w chwili żądlenia przez jedną pszczołę mobilizują inne do żądlenia.

Jad pszczeli może powodować, czasami bardzo silne, reakcje uczuleniowe.

 

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 E. Habermann. Bee and wasp venoms. „Science”. 177 (4046), s. 314-322, 1972. doi:10.1126/science.177.4046.314. PMID 4113805.
  2. 2,0 2,1 2,2 Biló, B. M., Rueff, F., Mosbech, H., Bonifazi, F. i inni. Diagnosis of Hymenoptera venom allergy. „Allergy”. 60 (11), s. 1339-1349, 2005. doi:10.1111/j.1398-9995.2005.00963.x. PMID 16197464.
  3. 3,0 3,1 Encyklopedia pszczelarska. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1989. ISBN 83-09-01291-8.
  4. 4,0 4,1 Leon Bornus: Hodowla pszczół. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1963.